Labioplastia este o procedura de remodelare genitala, interventia cea mai frecventa din categoria operatiilor estetice din zona genitala. Ea are scopul de a reduce dimensiunea labiilor mici si, in unele situatii, de a crea o simetrie a acestora.

Nu exista un consens în ceea ce privește indicațiile și tehnicile aplicate pentru această procedură.

În ciuda absenței unor protocoale in acest sens, rata de satisfacție a pacientelor este ridicata.

Acest articol își propune să ofere o scurtă privire in ansamblu asupra labiaplastiei.

Femeile interesate adesea isi pun urmatoarele intrebari:

  • Ce este labiaplastia ?
  • Care sunt indicațiile pentru labiaplastie?
  • Care sunt tehnicile de reducere a labiilor mici?
  • Care sunt complicațiile labiaplastiei?


CE ESTE LABIOPLASTIA?

Labioplastia se referă la reducerea chirurgicală a labiilor mici. Este o procedura minim invaziva, dar ireversibila. Se doreste mentinerea functionalitatii vaginale si labiale prin crearea aspectului armonios si functional al zonei genitale prin mentinerea culorii, texturii, vascularizatiei si a inervatiei.

Labia mica are ca functii principale protejarea introitului vaginal prin mentinerea umiditatii vaginale, protectia meatului urinar de la traume externe si dirijarea fluxului urinar in timpul mictionarii.

CARE SUNT INDICATIILE LABIOPLASTIEI?

Nu există indicatii bine stabilite pentru labiaplastie. Interventia se efectuează din mai multe motive: hipertrofia labiilor mici poate provoca dispareunie (dureri la contact sexual), infecții cronice ale tractului urinar, iritații, dificultăți de igiena și pot deranja in timpul activitatilor sportive si sexuale.

Hipertrofia labiala nu este clar definita in literatura, de multe ori, indicatia interventiei ramane la latitudinea pacientei si a medicului.

Din punct de vedere istoric, autorii au atribuit distanțe variabile de la linia mediană la marginea liberă laterală a labiilor mici ca fiind anormale. Alții au pledat pentru intervenția chirurgicală numai în prezența simptomelor cronice.

Mai recent, a fost propus un sistem care să ia în considerare proeminența labială, precum și distanța de la marginea laterală a labiilor mici la cea a labiilor mari. Nu există un standard anatomic stabilit, studiile sugerează că femeia preferă o estetică prepubertara, cu labiile mici ascunse în limitele labiilor mari.

Unele femei solicita intervenții chirurgicale în scopuri estetice, in timp ce altele, au solicitat intervenții chirurgicale pentru multiple alte motive.  

Din cauza parametrilor anatomici slab definiți și a lipsei indicațiilor acceptate pe scară largă, labioplastia este oarecum controversată, în ciuda unei rate ridicate de satisfacție a pacientei în urma procedurii. 

CARE SUNT TEHNICILE DE REDUCERE A LABIILOR MICI?

Au fost descrise mai multe tehnici de labioplastie. Excizia trim, wedge, dezepitelizare sunt numai cateva dintre tehnicile acceptate si utilizate.

  1. Dezepitelizarea este procedura ce îndepărtează o cantitate mică de țesut, păstrând în același timp conturul labial. Este cel mai potrivit pentru pacienții cu hipertrofie minimă.
  2. Excizia Trim este o abordare simplă a reducerii volumului. Culoarea naturală, conturul și textura se pierd, dar se poate foarte bine defini aspectul final al labiei. Cicatricea poate fi vizibilă in unele cazuri, insa este interventia cu efectele secundare cele mai reduse. Nu necesita un chirurg foarte experimentat pentru rezultatul satisfacator.
  3. Rezecția Wedge realizează o reducere a volumului comparabilă cu excizia directă, păstrând în același timp conturul labial nativ. Efectele estetice sunt cele mai naturale, dar este interventia chirurgicala cu cele mai frecvente efecte secundare, necesitand un chirurg foarte experimentat pentru a le preveni.
  4. Hoodoplastia urmărește să corecteze proeminența și învelișul clitorisului (preputiul), pe lângă reducerea labială.

Datorita formei si dimensiunii crescute a preputiului, senzatiile din timpul actului sexual sunt mult diminuate. In astfel de situatii, o interventie de “eliberare” a clitorisului este necesara, pentru a avea o viata sexuala normala.

Hoodoplastia este asociată cu o rată mai mica de complicații și reinterventii decât alte tehnici.

Proceduri suplimentare, cum ar fi rezecția în formă de W, plastia Z și labioplastia cu laser, au fost descrise la un număr mic de pacienți. Alegerea tehnicii ar trebui să se bazeze pe specificul anatomiei genitale, obiectivele interventiei și confortului chirurgului.

Acest tip de interventii se fac cu anestezie locala si anestezie generala intravenoasa. 

CARE SUNT COMPLICATIILE LABIOPLASTIEI?

Cele mai frecvente complicații după labioplastie sunt: dehiscența, hematomul, cicatricile nesatisfăcătoare și infecțiile superficiale. În plus, necroza lamboului a fost raportată la rezecția wedge.

In primele zile, labiile pot fi edematiate (umflate), amortite, sensibile, dureroase, cu echimoze ( vanatai ), simptome care se remit in scurt timp.

Pentru a preveni sau reduce riscul de aparitie a complicatiilor, este foarte important ca pacienta sa respecte cateva recomandari:

  • sa nu fumeze 2 saptamani preoperator si 1-2 luni postoperator
  • sa aiba o igiena intima corespunzatoare
  • repaus fizic complet 2 zile
  • 4 saptamani fara activitati sportive, munca fizica grea, ridicarea greutatilor
  • 5-6 saptamani fara contact sexual

Daca doriti mai multe informatii despre acest tip de interventie, va puteti programa la clinica noasta de estetica ginecologica: tel. 0721-136436/ 0256-492235.