Majoritatea dintre dumneavoastra sunteti familiarizați cu utilizarea toxinei botulinice pentru estomparea ridurilor, pentru a sterge, pe cat posibil, semnele îmbătrânirii de la nivelul fetei si gatului.
De asemenea, neurotoxina este utilizată pentru a trata migrenele, pentru a reduce hiperhidroza (transpirația excesivă) și pentru terapia diferitelor tipuri de dureri.
Știați că toxina botulinică poate fi utilizată si pentru tratamentul vaginismului?
Utilizarea injecțiilor cu Botox ca tratament pentru vaginism datează din 1997, fiind initiata de Brin&Vapnik. De atunci, numeroase studii si publicatii au arătat eficienta acestei terapii.
Botoxul este un medicament foarte sigur atunci când este utilizat corect!
Care este procedura de injectare a toxinei botulinice pentru vaginism?
Toxina botulinica este o neurotoxina care interfereaza cu transmisia neuronala prin blocarea eliberarii acetilcolinei, principalul neurotransmitator la nivelul jonctiunii neuromusculare, provocand paralizie musculara temporara.
Acest efect dureaza intre 3-6 luni, in functie de tratamentele alese si de metabolismul fiecarei persoane.
Actiunea toxinei se bazează pe același principiu ca si in dermatoestetica. Injectarea toxinei botulinice la nivel muscular blocheaza neurotransmisia.
Produsul este injectat în mușchii vaginali care se contractă in mod involuntar, atunci când nu ar trebui.
Se va stabili care grupe musculare cauzează durerea și acestea se vor injecta, dupa o anestezie locala prealabila sau sub anestezie generala intravenoasa.
Există trei grupe principale de mușchi care pot fi afectați de vaginism, dar toxina botulinica este, în general, injectata în mușchii bulbospongiosi, adică mușchii care înconjoară introitul vaginal.
În medie, sunt necesare 100-200 UI sau 300-500 UI/injectare, in functie de tipul de toxina utilizata.
In general, este necesara o saptamana pana se pot observa rezultatele injectarii si in 2 saptamani este efectul maxim al toxinei.
In unele situatii, terapia cu toxina botulinica este suficienta pentru a permite o penetrare nedureroasa. In alte cazuri, sunt necesare terapii combinate cu utilizarea dilatatoarelor vaginale, exercitii Kegel, a psihoterapiei.
Cate sedinte sunt necesare pentru a se vedea rezultate?
Cel mai adesea, este nevoie de o singură ședință pentru ca pacienții să se bucure de beneficiile complete ale procedurii. Această ameliorare pe termen lung apare în ciuda faptului că efectul TOXINEI BOTULINICE durează doar 4-6 luni, tratamentul inițial întrerupand ciclul durerii asociat cu vaginismul.
Odată ce pacientele sunt capabile să aibă relații sau penetrări nedureroase, corpul tinde să relaxeze singur mușchii. Cu toate acestea, este posibil să fie nevoie de un alt tratament, dacă rezultatele primei proceduri dispar dupa o perioada de timp.
Rezultatele tratamentului cu toxina botulinica pentru vaginism
Studiile raportează o rată de succes de 90 până la 97% pentru procedură, iar efectele secundare sunt minime.
Riscurile si reactiile adverse ale tratamentului vaginismului cu toxina botulinica
In general, oamenii tolereaza bine tratamentele cu toxina botulinica, iar efectele secundare sunt rare. Pot sa apara:
- durere usoara, mici vanatai la locul injectarii
- simptome asemanatoare gripei
- durere de cap
- tulburari gastrointestinale
- greata
Complicatiile specifice administrarii neurotoxinei in muschii vaginului:
- incontinenta urinara
- incontinenta anala pentru gaze (flatulenta)
- uscaciune vaginala
Toate aceste reactii adverse posibile sunt rare, aproximativ 2%, si sunt absolut reversibile, disparand odata cu reducerea efectului neurotoxinei.
Unele persoane dezvolta anticorpi impotriva toxinei care fac ineficiente tratamentele ulterioare (daca tratamentele cu toxina botulinica se fac frecvent).
Contraindicatiile toxinei botulinice
Toxina botulinica este contraindicata:
- persoanelor cu anumite afectiuni neuromusculare: miastenia gravis, sindrom Eaton-Lambert, neuropatii, scleroza laterala amiotrofica
- femeilor insarcinate
- femeilor care alapteaza
- persoanelor cu diverse infectii in zonele in care se doreste injectarea toxinei botulinice
- persoanelor cu disfagie (dificultate in inghitirea alimentelor)
- persoanelor care urmeaza un tratament cu unele antibiotice
- persoanelor cu instabilitate psihologica
- persoanelor cu istoric de reactie la toxina sau albumina
Chiar daca Vaginismul nu este o boala pe deplin inteleasa, el se manifesta printr-o contractura exagerata a muschilor de la intrarea in vagin, asociata cu grade diferite de anxietate in relatie cu penetrarea, cu frica de durere, fara a putea stii care este cauza exacta a acestor manifestari.
Daca considerati ca suferiti de Vaginism si doriti mai multe informatii despre modalitatile de tratament, va puteti programa la specialistii nostri in estetica ginecologica, dr. Todorut Florina si dr. Fogarassy Attila, medici primari in specialitatea obstetrica-ginecologie.
Programari la Gyniclinique.
Tel. 0721-136436/ 0256-492235.